"Makt, intriger och krig – En frälsemans levnadsöde under Wasatiden"

Nyinkommen

"Makt, intriger och krig – En frälsemans levnadsöde under Wasatiden" – en bok av Claes Gyllencreutz

Claes Gyllencreutz har skrivit en släktkrönika med anfadern Tyke Larsson (Gyllencreutz) i centrum som också är ett stycke svensk historia. Släkten Gyllencreutz öden binds samman med de makthistoriska skeendena i Sverige och Norden. Händelserna utspelar sig mestadels i landskapen Småland, Västergötland, Östergötland (Nordiska sjuårskriget) och Stockholm.

På 1580-talet anställdes han av Östgöta militärområde som rekryterare av knektar och ryttare till Östan- och Westanstång i Östergötland. Han blev senare råd och köksmästare till Hertig Magnus Vasa på Kungsbrogård i närheten av Vreta Kloster. Han blev också fogde över nämnd Kungsbrogård och Gullbergs härad fram till 1597.

Tyke gifte sig på sin sätesgård Wiby utanför Östra Ryd söder om Norrköping och fick 10 barn med två fruar, Kirsten Trulsdotter och Brita Alfsdotter Ikorn. Han hade turen att bli en av hertig Karls gunstlingar och fick kurirsuppdrag under Karls dispyt med Hogenskild Bielke och lite senare även med kung Sigismund. Han var tyvärr också tvungen att bevittna Linköpings blodbad. 

625,00 kr